Kako v Shopify e-trgovino dodati sliko univerzalnega plačilnega naloga UPN s QR kodo?

Shopify je zelo priljubljena platforma na kateri so zgrajene e-trgovine po celem svetu. Platforma omogoča različne načine razširitev in prilagoditev, saj ima vsak trgovec drugačen poslovni model in drugačne poslovne procese.


Kako lahko dodam UPN QR podporo v Shopify 

Razširitev se lahko lotimo na več načinov.

V osnovnem oz. Basic paketu smo sicer zelo omejeni z določenimi razširitvami saj Shopify za te namene bolj promovira paket Plus v katerem pa omogoča  popolno  prilagoditev nakupnega procesa preko implementacije aplikacij po meri. Za razvoj takih aplikacij ponuja tudi dobro dokumentacijo s primeri in orodja za enostavno vzpostavitev razvojnega okolja.

Za začetek so osredotočimo kako bi lahko dodali QR kodo oz. UPN QR znotraj Basic plana t.j. osnovne Shopify različice:

  1.  Možno je dodati skripto na "Thank you" stran, ki potem zgenerira QR kodo. Kasneje jo je mogoče uporabiti tudi na potrditvenem elektronskem sporočilu (Confirmation email), Kodo je potrebno dodati v confirmation email liquid.  (ta način Shopify postopno ukinja in določene prilagoditve bodo mogoče samo znotraj Shopify Plus verzije)
  2.  Shopify Flow je naslednja opcija, kjer je možno razviti svoj proces, da v primeru določenega prožilca/trigger-ja pošljemo elektronsko sporočilo, pokličemo interne funkcije, ..itd. Opcij je kar nekaj, vse je seveda odvisno od poslovnega procesa.
  3.  Webhook funkcionalnost je verjento najbolj prilagodljiva oz. razširljiva opcija. Deluje na način, da nastavimo ob katerih dogodkih nas Shopify obvešča na zunanji spletni naslov. To nam omogoča, da razvijemo popolnoma ločeno aplikacijo prilagojeno našim poslovnim procesom v kateri potem poskrbimo, da je npr. UPN QR koda dostavljena našim kupcem. Ta način običajno uporablja večina programov tudi za izdajanje računov, davčno potrjevanje računov, generiranje dokumentacije za dostavo (Pošta Slovenije), ...itd

Enostaven proces za pošiljenje QR kode stranki izgleda takole:

  1. Kupec v trgovini odda naročilo
  2. Shopify pošlje webhook order/create na naš strežnik, webhook vsebuje vse potrebne podatke o naročilu
  3. Strežnik iz podatkov v webhook-u pripravi sliko QR, sliko UPN naloga ali PDF datoteko z UPN QR nalogom. Shopify polje OrderNumber (npr 12345678) se nastavi kot Referenca prejemnika (npr. SI00 12345678) na UPN nalogu, z namenom poenostavitve knjiženja prejetega plačila
  4. Strežnik na elektronski naslov iz naročila kupca pošlje elektronsko sporočilo s PDF prilogo

Kontaktirajte nas s kratkim opisov svojega procesa in bomo skupaj poiskali optimalno rešitev za vas z namenom, da poenostavimo elektronsko poslovanje vašim kupcem.